Er zijn 2 vormen van endotheel keratoplastiek, namelijk DSEK (Descemet Stripping Endothelial Keratoplasty) en DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty). Bij beide technieken blijft uw eigen hoornvlies grotendeels intact: alleen het binnenste cellaagje, het endotheel (inclusief membraan), wordt verwijderd en vervangen door een transplantaatje. Deze vervanging vindt plaats via een kleine opening in het oogwit, net naast het hoornvlies. Het donorweefsel/transplantaatje zelf hoeft niet gehecht te worden.
Rechts ziet u een chematische weergave van DSEK (onder) en DMEK (boven). Het DSEK-transplantaat bestaat uit stroma, membraan van Descemet en endotheel en is iets dikker dan het DMEK-transplantaat, hetgeen enkel membraan van Descemet en endotheel bevat.
DMEK is de meest verfijnde vorm van endotheel keratoplastiek. Een DMEK-transplantaatje is slechts ±15 micron dik en resulteert in een één-op-één vervanging van de aangedane lagen (membraan van Descemet en endotheel) van het hoornvlies. Transplantatie van alléén deze lagen blijkt heel efficiënt te zijn; er is sprake van een optimale overgang van het transplantaatje naar het eigen hoornvlies (geen vertroebeling bij het overgangsgebied), er is slechts weinig risico op afstoting en andere complicaties en er treedt over het algemeen een zeer snel en goed herstel van het gezichtsvermogen op.
De DMEK-operatie wordt op maat aangeboden, dat wil zeggen dat de behandeling zich puur richt op het aangetaste (deel van het) weefsel.
Tijdens de operatie wordt het DMEK-transplantaatje in de voorste oogkamer van het oog geïnjecteerd, ontvouwen en op zijn plaats gelegd met behulp van een luchtbel. De luchtbel wordt vervolgens gebruikt om het transplantaatje goed te laten hechten tegen de achterkant van uw eigen hoornvlies en zal in de loop van enkele dagen vanzelf verdwijnen en worden vervangen door kamerwater. Voor een goede hechting van het transplantaatje is het belangrijk om de eerste 2 dagen na de operatie op de rug te blijven liggen.
Indicaties zijn: Fuchs endotheeldystrofie, bulleuze keratopathie, transplantaatfalen.