Informatie voor zorgprofessionals

FAQ voor verwijzers

Neem contact op

Endotheeldystrofie – Op welk moment kan ik verwijzen?

Patiënten met een (vermoedelijke) endotheeldystrofie kunt u voor een beoordeling van de cornea naar ons verwijzen. Voor het opstellen van een behandelplan zijn bij patiënten met een endotheeldystrofie zowel de objectieve meetwaarden als de subjectief ervaren zichtvermindering belangrijk. De richtlijn voor een perforerende keratoplastiek om pas te opereren bij een visus van 0.3 of minder, is bij endotheelkeratoplastiek niet van toepassing. (Customized) DMEK is minder ingrijpend en maakt een endotheeldystrofie doorgaans goed behandelbaar. Een meerderheid van de patiënten bereikt relatief snel een optimaal visusherstel. Door tijdig ingrijpen voorkomen we dat ADL-activiteiten van de patiënt verder afnemen.

Eerst cataractextractie of eerst DMEK?

Patiënten met een endotheeldystrofie en cataract kunt u voor een beoordeling van de cornea naar ons verwijzen. Tijdens een eerste consult stellen wij een behandelplan vast. Als er sprake is van een gevorderde cataract adviseren wij de patiënt terug te keren naar de verwijzende oogarts voor een cataractextractie. Wij vertellen de patiënt dat het zicht kan verbeteren of verslechteren na de cataractoperatie, afhankelijk van de ernst van dystrofie. Wij kunnen vanaf ongeveer zes weken na de cataractoperatie een DMEK-operatie uitvoeren indien dit nodig blijkt te zijn.

 

Als er geen of weinig cataract aanwezig is, kunnen wij doorgaans goed een DMEK uitvoeren in een faak oog. Met andere woorden, om tot DMEK over te gaan is een voorafgaande cataractextractie niet noodzakelijk.

Antwoord

Antwoord

Antwoord

Antwoord

Maak een afspraak

Op zoek naar meer informatie?

Neem gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Neem contact op