Het oog

Hoe onderzoeken wij
het hoornvlies?


Om het hoornvlies goed te kunnen onderzoeken is het belangrijk om verschillende diagnostische beeldvormende apparatuur te gebruiken, waarmee precies achterhaald kan worden wat mogelijke aandoeningen zijn. In onze kliniek kunnen wij uw hoornvlies controleren via spleetlamponderzoek, hoornvliestomografie, optische coherentietomografie, speculaire microscopie en confocale microscopie.

Spleetlamponderzoek

Met een spleetlamp kan via een microscoop en een in breedte instelbare lichtbundel, uitvergroot naar de verschillende delen van uw oog worden gekeken. Tijdens het onderzoek worden de buitenkant en binnenkant van uw oog nauwkeurig geëvalueerd, van de oogleden en het bindvlies tot aan de verschillende lagen van het hoornvlies, de ooglens en het glasvocht. Omdat met een spleetlamponderzoek een groot deel van het oog goed onderzocht kan worden, wordt de spleetlamp routinematig gebruikt bij de meeste oogklachten.

 

Speculaire microscopie

Door licht op het hoornvlies te projecteren en de reflectie van de achterkant van het hoornvlies vast te leggen wordt visualisatie van het cornea-endotheel mogelijk gemaakt. Moderne speculaire microscopen analyseren de grootte, vorm en dichtheid van endotheelcellen.

 

Confocale microscopie

Confocale microscopie is een relatief nieuwe en snel ontwikkelende klinische techniek die de analyse van elke laag van het hoornvlies afzonderlijk tot in detail mogelijk maakt.

 

Hoornvliestomografie

Met een hoornvliestomograaf kan de optische kwaliteit van het hoornvlies goed in beeld worden gebracht. Met deze apparatuur kunnen afwijkingen in de vorm, regelmatigheid en helderheid in detail worden opgespoord.

 

Optische coherentietomografie

Door middel van optische coherentietomografie kunnen dwarsdoorsnedebeelden met hoge resolutie van het hoornvlies worden gemaakt. Het kan worden gebruikt om aandoeningen van het hoornvlies en het voorste oogsegment in beeld te brengen. Daarnaast helpt het bij de anatomische beeldvorming voor chirurgische doeleinden.

 

 

Waarom kiezen voor
Melles Hoornvlieskliniek?

Minimaal invasieve behandelingen op maat voor u
Al ruim 20 jaar voorloper in hoornvlieszorg
Persoonlijke tijd en aandacht van ons betrokken team
Maak een afspraak