Keratoconus

Neem contact op

Wat is Keratoconus?

Het woord ‘keratoconus’ is een combinatie van het Griekse woord ‘keratos’ (hoorn) en het Latijnse woord ‘conus’ (kegel). Keratoconus is de meest voorkomende hoornvliesectasie, waarbij het hoornvlies minder stevig is dan gewoonlijk. Hierdoor vindt er een verandring plaats in de vorm van het hoornvlies. Het hoornvlies is niet mooi rond, maar heeft een kegelvormige vorm. De aandoening begint meestal rond de puberteit en neemt progressief toe. Keratoconus komt meestal aan beide ogen voor, maar kan in ernst tussen beide ogen verschillen. Er zijn geen ontstekingen van het hoornvlies aanwezig.

 

Doordat het hoornvlies een andere vorm heeft en niet mooi rond is, leidt Keratoconus meestal tot wazig zicht, het zien van vervormde beelden en overgevoeligheid voor licht. Het effect van Keratoconus op het zicht, is vergelijkbaar met een ruit waar een bolling of een inkeping in zit: je kunt er doorheen kijken, maar de beelden zijn vervormd.

Kenmerkende oogklachten bij Keratoconus

Wazig zicht

Wazig zien betekent dat het zicht doffer is, doordat de contrasten vager zijn dan bij een normaal zicht.

 

Vervormd zicht

Bij een vervormd zicht worden rechte lijnen waargenomen met een bolling, een golfje of een buiging.

 

Brilsterkte veranderd

In een relatief korte periode veel veranderin van de sterkte van een bril of lenzen, doordat het zicht verandert.

Schaduwen

Schaduwen zien aan de onderkant van letters en voorwerpen. De schaduwen worden beter zichtbaar als er met één oog gekeken wordt.

 

Hoofdpijn

Hoofdpijn als gevolg van oogklachten bestaat vaak in de loop van de dag, met name na lange periodes lezen of werken achter een beeldscherm.

 

Overgevoeligheid voor licht/lichtverstrooiing/schittering

Het zien van lichtstrepen of overgevoelig zijn voor licht.

 

Cilinder afwijking

Een cilinder afwijking kenmerkt zich door moeite hebben met veraf of dichtbij zien en het niet goed kunnen focussen op één punt.

 

Vermoeide ogen/geïrriteerde ogen

Een branderig en vermoeid gevoel van de ogen.

 

Wrijven

Vaak wrijven in de ogen, wat kan leiden tot een verergering van Keratoconus.

Beoordeeld met een 9,4/10

Maak een afspraak

Andere oogziekten met overeenkomende klachten

Om een goede diagnose vast te kunnen stellen, is het nodig om uw hoornvlies uitgebreid te onderzoeken. Het kan namelijk zo zijn dat uw klachten wijzen op een andere oogziekte. Dezelfde oogklachten kunnen bij verschillende aandoening voorkomen. Aandoeningen met klachten die overeenkomen met de klachten van Keratoconus zijn:

 

  • Behandeling 1
  • Behandeling 2
  • Behandeling 3

 

Als je vermoedt dat je Keratoconus hebt, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een passende behandeling plaatsvindt om het proces te vertragen. Ook bij andere klachten die te maken hebben met ogen, is het van belang om snel actie te ondernemen. Neem contact op met ons voor een professioneel advies over uw ogen.

 

Oorzaken van de oogziekte Keratoconus

Keratoconus kan zowel door erfelijke, als niet erfelijke factoren veroorzaakt worden. De kans dat Keratoconus een aangeboren verzwakking van het hoornvlies is, is zeer klein: minder dan 1 op de 10 patiënten hebben familieleden die last hebben van Keratoconus. Keratoconus komt wel vaker voor bij mensen die last hebben van astma, allergieën, eczeem of een afwijking van het steunweefsel. Daarnaast komt Keratoconus vaak voor bij mensen met het syndroom van Down, Turner, Marfan en Ehlers/Danlos. Recent onderzoek heeft bovendien aangetoond dat veel en hard wrijven in de ogen ook een risicofactor is voor de ontwikkeling en progressie van Keratoconus.

Waarom kiest u voor
Melles Hoornvlieskliniek?

Gespecialiseerde artsen
Marktleider op het gebied van innovatie
Maak een afspraak

Keratoconus behandeling

Om de aandoening zo goed mogelijk in kaart te kunnen brengen en u op de juiste manier te kunnen behandelen, zijn er verschillende onderzoeken nodig. Aan de hand van een spleetlamponderzoek, corneatomografie en speculaire microscopie zal er tijdens een bezoek aan de polikliniek een diagnose gesteld worden.

 

Keratoconus kan helaas niet genezen worden, maar wij bieden verschillende behandelingen die ervoor gaan zorgen dat u weer beter gaat zien.

 

Contactlenzen

In het beginstadium van Keratoconus kan de aandoening gecorrigeerd worden met zachte contactlenzen. Naar mate de oogaandoening zich in een verder stadium bevindt, kan er gebruik gemaakt worden van harde contactlenzen die het hoornvlies beter corrigeren.

 

Sclera lenzen

Sclera lenzen zijn speciale lenzen die rusten op het oogwit en het hoornvlies overkoepelen. Als harde lenzen de klachten niet meer verminderen, zijn sclera lenzen een goede vervanging.

 

UV-crosslinking

Bij UV-crosslinking worden er riboflavine, ofwel vitamine B2, oogdruppels toegediend in combinatie met Ultraviolet-A licht. Hierdoor ontstaan er nieuwe verbindingen tussen de bindweefsellagen en wordt het hoornvlies steviger.

 

Hoornvliestransplantatie

Een hoornvliestransplantatie, ook bekend als keratoplastiek, is een chirurgische ingreep waarbij een beschadigd of ziek (deel van het) hoornvlies wordt vervangen door hoornvliesdonorweefsel (een transplantaat).

Maak een afspraak

Meer weten over de mogelijke behandelingen, de aandoening Keratoconus of andere aandoeningen? Maak dan een afspraak in onze kliniek. Eén van onze ervaren artsen helpt u graag verder!

Direct plannen