De procedure voor weefseldonatie begint zodra iemand overlijdt. Een arts checkt het Donorregister en als duidelijk is dat de overledene in aanmerking komt voor donatie wordt de donatieprocedure in gang gezet. Er zijn speciale teams die het oogweefsel uit gaan nemen. Bij oogweefseldonatie worden de gehele oogbollen verwijderd en wordt er ook bloed afgenomen bij de donor om te testen op overdraagbare ziektes. Tegenwoordig worden donoren ook op COVID-19 getest middels een keel/neusswab. Na de procedure wordt de donor gereconstrueerd zodat niet of nauwelijks zichtbaar is dat er een donatieoperatie heeft plaatsgevonden.
Na de uitnameprocedure worden de ogen verpakt en zo snel, veilig en steriel mogelijk naar Amnitrans EyeBank Rotterdam (AER) (of naar de oogbank in Beverwijk) vervoerd. Het afgenomen bloed en de keel/neusswab worden naar de bloedbank Sanquin gebracht en getest. Ondertussen worden medische details van de donor nagevraagd om te kunnen beslissen of weefsel van deze donor veilig getransplanteerd kan worden.
Na aankomst van de ogen in de oogbank worden verschillende controles uitgevoerd. De hoornvliezen worden goed onderzocht met een spleetlamp en vervolgens ontsmet. Na het losprepareren van het hoornvlies van de rest van het oog wordt het hoornvlies bewaard in medium, een vloeistof waarin het weefsel 3-4 weken bewaard kan worden. Als de resultaten van de bloedtesten en andere onderzoeken goed zijn en als ook het weefsel goedgekeurd is kan het hoornvlies op maat voorbewerkt worden voor een patiënt die op dat moment gepland staat voor een transplantatie. Deze chirurgische voorbewerking vindt enkele dagen voor de geplande operatie plaats in de oogbank. Het weefsel blijft hierna nog in de oogbank tot de dag van de operatie, dan gaat het weefsel naar de operatiekamer om getransplanteerd te worden.
U heeft intussen uw eerste of herhaalconsult (gehad) in onze kliniek. Tijdens een consult doen wij alle noodzakelijke onderzoeken en metingen die nodig zijn om de diagnose te stellen/bevestigen en wordt u gezien door zowel een optometrist als een oogarts. Er zal (indien mogelijk direct) een behandelstrategie worden bepaald en met u worden besproken.
Wij stellen samen met u een behandelplan op, dit kan een hoornvliestransplantatie zijn, en informeren u over de verdere details en kosten van uw behandeling. U kunt met deze informatie zelf navragen bij uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt. Uw behandeling zal uitgevoerd worden door onze ervaren artsen en u zult worden bijgestaan door onze assistenten en frontdesk medewerkers.
Na de behandeling komt u meermaals terug bij ons in de kliniek voor controle. Na een operatie komt u 1 dag, 1 week, 1 maand, 3 maanden, een half jaar en een jaar na de operatie op controle. Hierna blijft het goed om uw ogen periodiek (afhankelijk van uw situatie jaarlijks of 2-jaarlijks) te blijven controleren.