Aandoeningen aan het hoornvliesoppervlak

Bandkeratopathie

Neem contact met ons op

Bandkeratopathie is een hoornvliesaandoening die wordt gekenmerkt door wittige troebelingen aan de voorkant van het hoornvlies. De troebelingen ontstaan doordat calciumkristallen neerslaan in de buitenste lagen van het hoornvlies (basaalmembraan van het epitheel, laag van Bowman en het voorste deel van het stroma) en beginnen vaak aan de randen van het hoornvlies. Als de aandoening vordert zullen de troebelingen zich langzaam richting het centrum van het hoornvlies uitbreiden, precies in het gebied tussen het bovenste en onderste ooglid (zichtbaar als een horizontale waas over het hoornvlies).

Oorzaken

Bandkeratopathie ontstaat meestal in combinatie met bepaalde oogheelkundige afwijkingen, zoals:

  • Chronische uveitis (inwendige oogontsteking)
  • Ernstige keratitis (hoornvliesontsteking)
  • Phthisis bulbi (oogverschrompeling)
  • Aanwezigheid van siliconenolie in het oog (na een glasvochtoperatie)
  • Chronisch hoornvliesoedeem

 

Daarnaast hebben mensen met lichamelijke aandoeningen die de calciumspiegels in het bloed verhogen, zoals chronisch nierlijden, sarcoïdose en vitamine D intoxicatie, een verhoogde kans om bandkeratopathie te ontwikkelen. Soms wordt bandkeratopathie geconstateerd bij gezonde ouderen en zelden is er sprake van een familiair verband.

Symptomen

Bandkeratopathie kan gepaard gaan met roodheid van het oog, oogirritatie en het gevoel alsof er een zandkorrel in het oog zit. Indien de troebelingen zich in het centrum van het hoornvlies bevinden zal er tevens sprake zijn van verminderd zicht.

Onderzoek

Om een goede diagnose te stellen en een behandelplan op te kunnen stellen, wordt er eerst uitgebreid naar het oog en het hoornvlies gekeken. Naast de standaardonderzoeken zijn de volgende onderzoeken in het geval van bandkeratopathie specifiek van belang:

  • Oogmeting en gezichtsscherptemeting
  • Spleetlamponderzoek
  • Speculaire microscopie
  • Hoornvliestomografie

Behandeling

Wanneer de troebeling het centrale deel van het hoornvlies bereikt heeft waardoor het gezichtsvermogen vermindert kan behandeling nodig zijn. Daarnaast kan behandeling zinvol zijn als het oog oncomfortabel aanvoelt. De behandeling bestaat uit het verwijderen van het hoornvliesepitheel, het wegschrapen van de calciumneerslag en het oplossen van het calcium met een EDTA-oplossing. Het epitheel zal hierna meestal binnen één week weer dichtgroeien. Bandkeratopathie kan soms na jaren terugkomen, waarna een herbehandeling nodig kan zijn.

Waarom kiezen voor Melles Hoornvlieskliniek?

Minimaal invasieve behandelingen op maat voor u
Al ruim 20 jaar voorloper in hoornvlieszorg
Persoonlijke tijd en aandacht van ons betrokken team
Maak een afspraak