Aandoeningen aan het hoornvliesoppervlak

Map-Dot-Fingerprint dystrofie

Neem contact op

Bij een dystrofie van het hoornvlies is er sprake van een ontwikkelingsstoornis in het hoornvlies. In principe kan een dystrofie in alle 5 lagen van het hoornvlies afwijkingen veroorzaken. Map-Dot-Fingerprint dystrofie is één van de meest voorkomende hoorvliesdystrofieën aan de voorkant van het hoornvlies. Het staat ook wel bekend als Epithelial Basement Membrane Dystrophy of Cogan’s microcystic dystrophy, komt meestal voor op volwassen leeftijd en kan ontstaan aan beide ogen.

Symptomen

Het probleem bij deze dystrofie is dat er afwijkingen ontstaan in het basaalmembraan van het epitheel (een dun laagje bindweefsel waar het epitheel op rust), waardoor er een probleem ontstaat in de aanhechting van de epitheelcellen aan dit membraan. Deze afwijkingen kunnen zich uiten op de volgende manieren: 

 

  • “Maps”: eilandjes van verdikt epitheel in een patroon van een landkaart.
  • “Dots”: rond-ovale of kommavormige, grijzige troebelingen.
  • “Fingerprints”: parallel gekromde dunne lijntjes, lijkend op een vingerafdruk.

 

Indien deze afwijkingen in het centrum zitten, kunnen deze ook wazig en/of wisselend zicht veroorzaken door onregelmatige breking van lichtstralen en een onregelmatige traanfilm. Daarnaast kunnen er door de verminderde aanhechting van de epitheelcellen aan het basaalmembraan recidiverende erosies ontstaan.

Oorzaken

Een al-dan-niet bekende familiegeschiedenis met de dystrofie en leeftijd zijn waarschijnlijk de belangrijkste risicofactoren om de aandoening te ontwikkelen. Hoornvlieserosies, bepaalde vormen van refractiechirurgie en andere vormen van oogchirurgie kunnen leiden tot verergering.

 

Onderzoek

Om een goede diagnose te stellen en een behandelplan op te kunnen stellen wordt er eerst uitgebreid naar het oog en het hoornvlies gekeken. Naast de standaardonderzoeken zijn de volgende onderzoeken in het geval van een Map-Dot-Fingerprint dystrofie specifiek van belang:

 

  • Oogmeting en gezichtsscherptemeting
  • Spleetlamponderzoek
  • Hoornvliestomografie

 

Behandeling

Bij de keuze voor behandeling van Map-Dot-Fingerprint dystrofie wordt de aard van de klachten als uitgangspunt gebruikt.

 

Oogzalf en oogdruppels

Om het hoornvlies zo goed mogelijk te beschermen worden er in het geval van recidiverende erosies vaak oogzalf en oogdruppels voorgeschreven. De oogdruppels kunt u overdag gebruiken om de ogen goed bevochtigd te houden. ’s Nachts gebruikt u de zalf om te voorkomen dat ’s morgens bij het openen van de ogen de klachten weer opspelen.

 

Bandagelens

Een bandagelens is een lens die wordt toegepast om het oog te beschermen. De lens is dus niet bedoeld om uw sterkte te corrigeren. Het is als het ware een transparant en van speciaal materiaal gemaakt verbandje voor het oog. De lens blijft, tenzij anders geadviseerd, gedurende een bepaalde periode dag en nacht in uw oog. De lengte van deze periode varieert per situatie en soort bandagelens.

 

Operatieve behandeling

Blijven de klachten ondanks behandeling met zalf, oogdruppels en bandagelenzen terugkeren dan kan een operatieve behandeling overwogen worden. Afhankelijk van uw situatie kan er dan een abrasio of een phototherapeutische keratectomie uitgevoerd worden.

Meer informatie over hoe wij u kunnen helpen met een behandeling op maat?

Plan vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten.

Maak een afspraak