Hoornvliesectasieën

Keratoglobus

Neem contact op

Een zeldzame aandoening binnen de groep van hoornvliesectasieen is keratoglobus. Deze aandoening wordt gekenmerkt door het dunner en meer bolvormig worden van het gehele hoornvlies, waarbij de maximale verdunning vaak in de periferie van het hoornvlies wordt gevonden.

 

Oorzaken

In tegenstelling tot keratoconus is keratoglobus reeds bij de geboorte aanwezig, alhoewel er meer recentelijk ook een verworven vorm is geïdentificeerd. Littekens komen bij keratoglobus minder voor dan bij keratoconus, en Vogt striae en een Fleischer ring komen bij keratoglobus niet voor. Daarnaast is keratoglobus vaak niet of slechts minimaal progressief.

Onderzoek

Om een juiste diagnose te kunnen stellen, eventuele veranderingen in de aandoening goed in kaart te kunnen brengen en een goed vervolgtraject en/of behandeling in te zetten zullen tijdens uw polikliniek bezoek verschillende onderzoeken gedaan worden, zoals:

 

  • Spleetlamponderzoek
  • Corneatomografie
  • Speculaire microscopie

 

Behandeling

Bij de keuze voor behandeling van keratoglobus en andere hoornvliesectasieën worden de ernst van de aandoening, de aard van de klachten en de aanwezigheid van eventuele progressie als uitgangspunt gebruikt.

 

Omdat er een grote samenhang is ontdekt met de verergering van hoornvliesectasieën en het wrijven in de ogen luidt het eerste advies om niet meer in de ogen te wrijven. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit een gunstig effect heeft op de stabilisatie. Indien een allergie ten grondslag ligt aan het wrijven dan kan hiervoor medicatie worden voorgeschreven door de oogarts.

 

In de beginfase van de ectasie is de gezichtsscherpte vaak goed te verbeteren met brilcorrectie. Wanneer brilcorrectie onvoldoende effect heeft, dan kan met behulp van contactlenzen het zicht worden verbeterd. Dit is goed mogelijk bij zowel een beginnende als gevorderde hoornvliesectasie. Er zijn verschillende soorten contactlenzen beschikbaar, waaronder zachte lenzen, vormstabiele lenzen, hybride lenzen en scleralenzen. Advies en aanmeting van contactlenzen is mogelijk in de kliniek en wordt gedaan door Visser Contactlenzen.

 

Soms zal een hoornvliesoperatie geadviseerd worden/ nodig zijn. Er bestaan verschillende behandelingen, afhankelijk van de ernst en het beoogde doel.

 

 

Wilt u meer weten? Download hier onze folder.

Waarom kiezen voor
Melles Hoornvlieskliniek?

Minimaal invasieve behandelingen op maat voor u
Al ruim 20 jaar voorloper in hoornvlieszorg
Persoonlijke tijd en aandacht van ons betrokken team
Maak een afspraak