Hoornvliesectasieën

Post-LASIK ectasie

Neem contact op

De ontwikkeling van een hoornvliesectasie kan ook optreden als een relatief zeldzame complicatie na een ongecompliceerde LASIK (Laser in-situ keratomileusis), een bepaalde vorm van refractiechirurgie.

Oorzaken

Waarschijnlijk wordt deze vorm van ectasie veroorzaakt door een verstoring van de stevigheid van het hoornvlies, waardoor het hoornvlies zijn de vorm verliest. Risicofactoren voor het verkrijgen van post-LASIK ectasie zijn abnormale hoornvliestopografie, reeds bestaande, niet gediagnostiseerde keratoconus, een dun hoornvlies, hoge bijziendheid, een leeftijd jonger dan 25 jaar en het wrijven in de ogen.

 

Onderzoek

Om een juiste diagnose te kunnen stellen, eventuele veranderingen in de aandoening goed in kaart te kunnen brengen en een goed vervolgtraject en/of behandeling in te zetten zullen tijdens uw polikliniekbezoek verschillende onderzoeken gedaan worden, zoals:

 

  • Spleetlamponderzoek
  • Corneatomografie
  • Speculaire microscopie

Een hoornvliestopografie-afbeelding van een hoonvlies met post-LASIK ectasie.

Behandeling

Bij de keuze voor behandeling van post-LASIK ectasie en andere hoornvliesectasieën worden de ernst van de aandoening, de aard van de klachten en de aanwezigheid van eventuele progressie als uitgangspunt gebruikt.

 

Omdat er een grote samenhang is ontdekt met de verergering van hoornvliesectasieën en het wrijven in de ogen luidt het eerste advies om niet meer in de ogen te wrijven. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit een gunstig effect heeft op de stabilisatie. Indien een allergie ten grondslag ligt aan het wrijven dan kan hiervoor medicatie worden voorgeschreven door de oogarts.

 

In de beginfase van de ectasie is de gezichtsscherpte vaak goed te verbeteren met brilcorrectie. Wanneer brilcorrectie onvoldoende effect heeft, dan kan met behulp van contactlenzen het zicht worden verbeterd. Dit is goed mogelijk bij zowel een beginnende als gevorderde hoornvliesectasie. Er zijn verschillende soorten contactlenzen beschikbaar, waaronder zachte lenzen, vormstabiele lenzen, hybride lenzen en scleralenzen. Advies en aanmeting van contactlenzen is mogelijk in de kliniek en wordt gedaan door Visser Contactlenzen.

 

Soms zal een hoornvliesoperatie geadviseerd worden/ nodig zijn. Er bestaan verschillende behandelingen, afhankelijk van de ernst en het beoogde doel.

 

Meer informatie over hoe wij u kunnen helpen met een behandeling op maat?

Plan vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten.

Maak een afspraak