Een aantal jaar geleden heeft het NIIOS, waar Melles Hoornvlieskliniek onderdeel van is, de “Bowman layer transplantatie” ontwikkeld. Bij deze operatie wordt een dun laagje van een donorhoornvlies (de laag van Bowman) in of op het stroma van de patiënt aangebracht. Er wordt hierbij geen weefsel verwijderd.
De Bowman layer transplantatie bestaat uit de volgende chirurgische stappen: Eerst wordt het bovenste laagje van het hoornvlies (het epitheel) weggeschraapt. Vervolgens wordt het Bowman layer transplantaatje op het hoornvlies gelegd, ontvouwen en voorzichtig gladgestreken. Als laatste wordt een bandagelens op het oog gezet. Het epitheel zal vervolgens onder de bandagelens over het Bowman layer transplantaatje teruggroeien. Na een aantal weken heeft u de bandagelens niet meer nodig.
Deze nieuwe techniek kan geïndiceerd zijn bij keratoconus, map-dot-fingerprint dystrofie, Salzmann’s nodulaire degeneratie en oppervlakkige hoornvlieslittekens.
Deze vorm van hoornvliestranplantatie kan worden verricht wanneer alleen het voorste deel van het hoornvlies is aangedaan. Bij deze operatie wordt alleen dat gedeelte van het hoornvlies vervangen. Het achterste, gezonde, gedeelte blijft intact. Mogelijke indicaties zijn keratoconus en andere vormen van hoornvliesectasie, stromale hoornvliesdystrofieen en hoornvlieslittekens.
De DALK-operatie bestaat uit de volgende chirurgische stappen: Net naast het hoornvlies wordt een kleine opening gemaakt, waarna met diverse kleine spateltjes diep in het hoornvlies een splijtlaag wordt gecreëerd tegen het membraan van Descemet aan. Vervolgens wordt, met een trepaan (een soort appelboortje), centraal een cirkelvormig gedeelte uitgestanst (tot aan het membraan van Descemet). Eventuele nog vastzittende randjes worden voorzichtig losgeknipt. Daarna wordt het DALK-transplantaatje geplaatst en vastgehecht.
Net als bij perforerende keratoplastiek wordt een rond schijfje uit het hoornvlies verwijderd, maar bij DALK beperkt zich dit tot alleen het voorste gedeelte. Op het eigen hoornvlies wordt vervolgens het schijfje donorhoornvlies vastgehecht.
Doordat het donorweefsel wordt gedragen door het ontvangende hoornvlies krijg je bij deze vorm van opereren een stabielere wond dan na perforerende keratoplastiek. Er treedt daardoor vaak een sneller herstel op en de hechtingen kunnen over het algemeen wat sneller verwijderd worden dan na perforerende keratoplastiek. Het definitieve zicht kan na ongeveer een half jaar worden bereikt. Veel patiënten hebben, naast een bril, ook een contactlens nodig om goed te kunnen zien.
Plan vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten.
Maak een afspraak