Hoornvliestransplantaties

Posterieure lamellaire keratoplastiek (DSEK/DMEK)

Neem contact op

Wanneer alleen het binnenste laagje van het hoornvlies is aangetast (endotheel) komt u in aanmerking voor een posterieure lamellaire keratoplastiek, ook wel endotheel keratoplastiek genoemd.

 

Er zijn 2 vormen van endotheel keratoplastiek, namelijk DSEK (Descemet Stripping Endothelial Keratoplasty) en DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty). Bij beide technieken blijft uw eigen hoornvlies grotendeels intact: alleen het binnenste cellaagje, het endotheel (inclusief membraan), wordt verwijderd en vervangen door een transplantaatje. Deze vervanging vindt plaats via een kleine opening in het oogwit, net naast het hoornvlies. Het donorweefsel/transplantaatje zelf hoeft niet gehecht te worden.

 

Rechts ziet u een chematische weergave van DSEK (onder) en DMEK (boven). Het DSEK-transplantaat bestaat uit stroma, membraan van Descemet en endotheel en is iets dikker dan het DMEK-transplantaat, hetgeen enkel membraan van Descemet en endotheel bevat.

DMEK

DMEK is de meest verfijnde vorm van endotheel keratoplastiek. Een DMEK-transplantaatje is slechts ±15 micron dik en resulteert in een één-op-één vervanging van de aangedane lagen (membraan van Descemet en endotheel) van het hoornvlies. Transplantatie van alléén deze lagen blijkt heel efficiënt te zijn; er is sprake van een optimale overgang van het transplantaatje naar het eigen hoornvlies (geen vertroebeling bij het overgangsgebied), er is slechts weinig risico op afstoting en andere complicaties en er treedt over het algemeen een zeer snel en goed herstel van het gezichtsvermogen op.

 

De DMEK-operatie wordt op maat aangeboden, dat wil zeggen dat de behandeling zich puur richt op het aangetaste (deel van het) weefsel.

 

De DMEK-operatie bestaat uit de volgende chirurgische stappen: Net naast het hoornvlies wordt een kleine opening gemaakt, waarna het aangedane endotheel wordt verwijderd. Vervolgens wordt het transplantaatje in de voorste oogkamer ingebracht en wordt dit voorzichtig ontvouwen en gepositioneerd tegen de achterkant van uw eigen hoornvlies met behulp van een luchtbel

 

Tijdens de operatie wordt het DMEK-transplantaatje in de voorste oogkamer van het oog geïnjecteerd, ontvouwen en op zijn plaats gelegd met behulp van een luchtbel. De luchtbel wordt vervolgens gebruikt om het transplantaatje goed te laten hechten tegen de achterkant van uw eigen hoornvlies en zal in de loop van enkele dagen vanzelf verdwijnen en worden vervangen door kamerwater. Voor een goede hechting van het transplantaatje is het belangrijk om de eerste 2 dagen na de operatie op de rug te blijven liggen.

 

Indicaties zijn: Fuchs endotheeldystrofie, bulleuze keratopathie, transplantaatfalen.

Waarom kiezen voor
Melles Hoornvlieskliniek?

Minimaal invasieve behandelingen op maat voor u
Al ruim 20 jaar voorloper in hoornvlieszorg
Persoonlijke tijd en aandacht van ons betrokken team
Maak een afspraak