Behandelingen

Phototherapeutische keratectomie (PTK)

Neem contact op

Sommige aandoeningen aan de voorkant van het hoornvlies gaan gepaard met oppervlakkige hoornvliesonregelmatigheden die tot gevolg hebben dat u minder goed kunt zien met het aangedane oog. Dit zijn onregelmatigheden die een bril of lenzen niet optimaal kunnen corrigeren. PTK heeft als doel de onregelmatigheden te verminderen en zodoende uw zicht te verbeteren.

 

Aandoeningen aan de voorkant van het hoornvlies welke gepaard kunnen gaan met hoornvliesonregelmatigheid zijn bijvoorbeeld map-dot-fingerprint dystrofie en Salzmann’s nodulaire degeneratie. Ook kunnen dergelijke onregelmatigheden ontstaan na langdurige hoornvlieszwelling (zoals bij Fuchs endotheeldystrofie of bulleuze keratopathie kan voorkomen).

 

De behandeling

PTK wordt uitgevoerd met een Excimerlaser. Door middel van “no touch” technologie wordt door de laser eerst het epitheel (het voorste laagje van uw hoornvlies) verwijderd en daarna worden de daadwerkelijke onregelmatigheden gecorrigeerd. De laserbehandeling zelf wordt uitgevoerd op het oppervlak van de diepere hoornvlieslaag (stroma). Vervolgens zal er in een paar dagen tijd een nieuwe epitheellaag worden gevormd.

 

Het oog wordt plaatselijk verdoofd door middel van oogdruppels. De duur van de behandeling is afhankelijk van het defect dat moet worden gecorrigeerd. Na de operatie krijgt u zalf in het oog en een doorzichtig oogkapje of bandagelens om het oog te beschermen. U kunt na de ingreep naar huis. Wij adviseren u om onder begeleiding te komen omdat het gezichtsvermogen na de behandeling tijdelijk verminderd kan zijn.

 

Eerst worden uw persoonlijke hoornvliesscans gecontroleerd en aan de Excimerlaser gekoppeld. Nadat uw oog is verdoofd met druppels, wordt door middel van “no touch” technologie door de laser eerst het epitheel verwijderd, waarna de hoornvliesonregelmatigheden worden gecorrigeerd. Dit duurt gemiddeld slechts 30 seconden. U hoeft tijdens het laseren niet bang te zijn als uw oog een beetje beweegt. Een eye tracker legt namelijk elke oogbeweging vast en volgt het oog. Na de behandeling wordt een bandagelens op het oog geplaatst om het oog te beschermen tot het epitheel weer is aangegroeid.

 

Na afloop van de behandeling

Na de operatie kunt u wat pijn ervaren en is het goed het even wat rustiger aan te doen. Wij raden u aan de door ons voorgeschreven oogdruppels volgens voorschrift te gebruiken om het oog goed te laten genezen en de kans op infectie te verkleinen.

Meer informatie over hoe wij u kunnen helpen met een behandeling op maat?

Plan vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten.

Maak een afspraak