Behandelingen

Pterygiumexcisie

Neem contact op

In veel gevallen is bij een pterygium geen behandeling nodig of volstaan oogdruppels of zalf om het gevoel van irritatie en roodheid te verminderen. Als het pterygium zo ver doorgroeit dat hierdoor het zicht vermindert of wanneer de irritatie niet te verhelpen is met medicatie, kan het pterygium operatief worden verwijderd. Vaak wordt er vervolgens een amnionmembraantransplantaat aangebracht om de wondgenezing te bevorderen. Hierbij worden oplosbare hechtingen gebruikt.

 

Een amnionmembraan is de binnenste laag van een placenta, en heeft enkele bijzonder gunstige eigenschappen die kunnen bijdragen aan een effectief herstel van de cornea. Het amnionmembraan biedt namelijk een goede onderlaag waarop de nieuwe cellen kunnen groeien en een glad oppervlak kunnen vormen. Daarnaast vermindert een amnionmembraan de kans op ontsteking, welke zou kunnen leiden tot terugkeer van het pterygium.

 

De behandeling

Deze behandeling vindt plaats in de operatiekamer. Kort voor het verwijderen van het pterygium worden de ooglidrand, de huid rondom het oog en de wenkbrauw gedesinfecteerd met Betadine. Het oog wordt daarna plaatselijk verdoofd door middel van oogdruppels of een injectie.

 

Na de behandeling

Na de operatie krijgt u zalf in het oog en een doorzichtig oogkapje of bandagelens om het oog te beschermen. U kunt na de ingreep naar huis. Wij adviseren u om onder begeleiding te komen omdat het gezichtsvermogen na de behandeling tijdelijk verminderd kan zijn.

U kunt wat pijn ervaren en het is goed het even wat rustiger aan te doen. Gedurende een aantal dagen na de behandeling gebruikt u de door ons voorgeschreven oogdruppels om het oog goed te laten genezen en de kans op infectie te verkleinen.

Waarom kiezen voor
Melles Hoornvlieskliniek?

Minimaal invasieve behandelingen op maat voor u
Al ruim 20 jaar voorloper in hoornvlieszorg
Persoonlijke tijd en aandacht van ons betrokken team
Maak een afspraak