Aandoeningen aan het hoornvliesoppervlak

Recidiverende hoornvlieserosie

Neem contact op

Een hoornvlieserosie is een zeer pijnlijke oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies. Met een zalfverband zal de beschadiging in de meeste gevallen binnen een week hersteld zijn. De herstelperiode is echter wel afhankelijk van de grootte van de erosie, comorbiditeit (bijvoorbeeld Diabetes Mellitus), aandoeningen aan de oogleden en de kwaliteit van de traanfilm.

 

Wanneer na trauma of vanwege een map-dot-fingerprint dystrofie een verstoring plaatsvindt van het basaalmembraan van het epitheel (een dun laagje bindweefsel waar het epitheel op rust) en dit niet goed hecht aan het epitheel, zal de erosie terugkeren en spreken we van een recidiverende erosie. Hierbij kunnen steeds nieuwe erosies ontstaan, zelfs maanden na het oorspronkelijke trauma.

 

Oorzaken

Een hoornvlieserosie kan ontstaan na een chemisch, thermisch of mechanisch oogtrauma, maar ook bij extreem droge ogen of een Map-Dot-Fingerprint dystrofie (ook wel Cogan’s corneadystrofie genoemd) kan het oppervlak van het hoornvlies beschadigd raken.

 

Symptomen

Een (recidiverende) hoornvlieserosie is vaak erg pijnlijk, vooral wanneer u met uw ogen knippert. U zult ook veel last hebben van tranen (tranenvloed) en slecht licht kunnen verdragen (fotofobie). Bij een recidiverende erosie komen de klachten vaak terug gedurende de nacht of bij het openen van de ogen als u ’s morgens wakker wordt. Het is ook mogelijk dat u tijdelijk minder zicht heeft. 

 

Onderzoek

Om een goede diagnose te stellen en een behandelplan op te kunnen stellen, wordt er eerst uitgebreid naar het oog en het hoornvlies gekeken. Naast de standaardonderzoeken zijn de volgende onderzoeken in het geval van een recidiverende hoornvlieserosie specifiek van belang:

 

  • Oogmeting en gezichtsscherptemeting
  • Spleetlamponderzoek
  • Hoornvliestomografie

 

Behandeling

 

Zalfverband

Wanneer er een erosie wordt geconstateerd zal er een oogverband met antibioticazalf geplaatst worden op uw oog. Hierdoor verminderen de klachten en zal de beschadiging in de meeste gevallen binnen een week hersteld zijn.

 

Oogzalf en oogdruppels

Om het hoornvlies zo goed mogelijk te beschermen worden er in het geval van recidiverende erosies vaak oogzalf en oogdruppels voorgeschreven. De oogdruppels kunt u overdag gebruiken om de ogen goed bevochtigd te houden. ’s Nachts gebruikt u de zalf om te voorkomen dat ’s morgens bij het openen van de ogen de klachten weer opspelen.

 

Bandagelens

Een bandagelens is een lens die wordt toegepast om het oog te beschermen. De lens is dus niet bedoeld om uw sterkte te corrigeren. Het is als het ware een transparant en van speciaal materiaal gemaakt verbandje voor het oog. De lens blijft, tenzij anders geadviseerd, gedurende een bepaalde periode dag en nacht in uw oog. De lengte van deze periode varieert per situatie en soort bandagelens.

 

Operatieve behandelingen

Blijven de klachten ondanks behandeling met zalf, oogdruppels en bandagelenzen terugkeren dan kan een operatieve behandeling overwogen worden. Afhankelijk van uw situatie kan er dan een abrasio of een phototherapeutische keratectomie uitgevoerd worden.

 

Waarom kiezen voor
Melles Hoornvlieskliniek?

Minimaal invasieve behandelingen op maat voor u
Al ruim 20 jaar voorloper in hoornvlieszorg
Persoonlijke tijd en aandacht van ons betrokken team
Maak een afspraak