Aandoeningen aan het hoornvliesoppervlak

Sicca syndroom

Neem contact op

Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of hebben een traanfilmsamenstelling van onvoldoende of slechte kwaliteit. De ogen worden dan niet voldoende vochtig gehouden. Men spreekt van droge ogen of sicca syndroom als de traanfilm in hoeveelheid of samenstelling niet voldoende van kwaliteit is om het oog bescherming te geven.

 

Oorzaken

Droge ogen kunnen ontstaan bij toegenomen verdamping van de traanfilm of een verminderde traanvochtproductie. Ook kunnen door een onregelmatig hoornvliesoppervlak (bij bijvoorbeeld littekenweefsel of een pterygium) droge plekken ontstaan doordat de traanfilm zich dan niet optimaal over het oog kan verdelen.

Oorzaken toegenomen verdamping:

  • Ooglidrandontsteking (blepharitis) en/of bindvliesontstekingen (conjunctivitis)
  • Omgevingsfactoren als airconditioning, rook, wind en droge lucht
  • Te weinig knipperen of onvolledige knipperslag
  • Slapen met de ogen gedeeltelijk open
  • Allergie
  • Het dragen van contactlenzen

 

 

Oorzaken verminderde traanvochtproductie:

  • Hormonale veranderingen
  • Sjögren syndroom

Symptomen

Als u droge ogen heeft kunt u last krijgen van rode en branderige ogen. Daarbij kunt u het idee hebben dat er zand of stof in het oog zit. Soms is er sprake van een slijmachtige afscheiding uit de ogen en kunt u wisselend zicht ervaren. Doordat de ogen geïrriteerd zijn door droogte kunnen zij juist overmatig gaan tranen. Deze tranen zijn echter te waterig van samenstelling en lossen hierdoor het droogteprobleem niet op. 

 

Onderzoek

Om te beoordelen of er mogelijk sprake is van onderliggende aandoeningen (zie oorzaken) zal er allereerst een uitgebreide anamnese worden afgenomen. Vervolgens zal de optometrist of oogarts uw traanfilm en hoornvlies bekijken door middel van een spleetlamponderzoek. De kwaliteit en kwantiteit van de traanfilm kan worden onderzocht door speciale kleurstoffen toe te voegen aan de traanfilm. Daarnaast kan de traanproductie worden gemeten met een speciaal stripje filtreerpapier (Schirmertest).

 

Behandeling

De behandeling van droge ogen is vaak niet eenvoudig omdat het niet altijd mogelijk is om de oorzaak van de droge ogen weg te nemen. Droge ogen zijn niet te genezen. Wel zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de klachten te verminderen. Als het probleem wordt veroorzaakt door een aandoening van de oogleden of van het bindvlies, dan zal deze eerst worden behandeld. Wanneer de droge ogen mogelijk veroorzaakt wordt door medicatiegebruik, wordt er gekeken of het mogelijk is van medicatie te veranderen.

 

Kunsttranen

Kunsttranen kunnen een aanvulling vormen op uw eigen traanvocht. Er zijn veel verschillende soorten variërend in samenstelling en dikte. Uw behandelend arts zal samen met u bekijken welke kunsttranen het meest geschikt zijn in uw situatie en hoe vaak u de kunsttranen per dag druppelen moet druppelen. Vaak wordt zo’n 4 tot 6 keer per dag geadviseerd. Over het algemeen is het belangrijk dat u de kunsttranen blijft gebruiken, ook wanneer uw klachten minder worden.

 

Ooglidhygiëne

Als uw droge ogen worden veroorzaakt door verstopping van de kliertjes van Meibom zal er worden geadviseerd ooglidhygiëne toe te passen. 

 

Punctumplugjes

Bij een te lage traanproductie kan het een oplossing zijn om de traanafvoer in uw ooghoeken (gedeeltelijk) dicht te maken met behulp van een plugje. Het aanwezige traanvocht blijft dan zo lang mogelijk in uw oog aanwezig.

Meer informatie over hoe wij u kunnen helpen met een behandeling op maat?

Plan vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten.

Maak een afspraak