Hoornvliesectasieën

Pellucide marginale degeneratie

Neem contact op

Pellucide marginale degeneratie is een zeldzame vorm van hoornvliesectasie welke voorkomt aan beide ogen. Het ziekteproces en de hoornvliesafwijkingen lijken sterk op die van keratoconus, alhoewel de aandoening meestal later begint, en de gezichtsscherpte beter blijft dan bij keratoconus.

Pellucide marginale degeneratie wordt gekenmerkt door een smal gebied van verdunning in het onderste gedeelte van het hoornvlies. Boven het gebied met verdunning vertoont het hoornvlies een normale dikte, maar is vaak afgevlakt, terwijl onder het dunne gebied het hoornvlies juist steiler is. Hoornvliestopografie laat vaak een typische ‘krab’-vorm zien.

 

Onderzoek

Om een juiste diagnose te kunnen stellen, eventuele veranderingen in de aandoening goed in kaart te kunnen brengen en een goed vervolgtraject en/of behandeling in te zetten zullen tijdens uw polikliniekbezoek verschillende onderzoeken gedaan worden, zoals:

 

  • Spleetlamponderzoek
  • Corneatomografie
  • Speculaire microscopie

Behandeling

Bij de keuze voor behandeling van pellucide marginale degeneratie en andere hoornvliesectasieën worden de ernst van de aandoening, de aard van de klachten en de aanwezigheid van eventuele progressie als uitgangspunt gebruikt.

 

Omdat er een grote samenhang is ontdekt met de verergering van hoornvliesectasieën en het wrijven in de ogen luidt het eerste advies om niet meer in de ogen te wrijven. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit een gunstig effect heeft op de stabilisatie. Indien een allergie ten grondslag ligt aan het wrijven dan kan hiervoor medicatie worden voorgeschreven door de oogarts.

 

In de beginfase van de ectasie is de gezichtsscherpte vaak goed te verbeteren met brilcorrectie. Wanneer brilcorrectie onvoldoende effect heeft, dan kan met behulp van contactlenzen het zicht worden verbeterd. Dit is goed mogelijk bij zowel een beginnende als gevorderde hoornvliesectasie. Er zijn verschillende soorten contactlenzen beschikbaar, waaronder zachte lenzen, vormstabiele lenzen, hybride lenzen en scleralenzen. Advies en aanmeting van contactlenzen is mogelijk in de kliniek en wordt gedaan door Visser Contactlenzen.

 

Soms zal een hoornvliesoperatie geadviseerd worden/ nodig zijn. Er bestaan verschillende behandelingen, afhankelijk van de ernst en het beoogde doel.

 

Waarom kiezen voor
Melles Hoornvlieskliniek?

Minimaal invasieve behandelingen op maat voor u
Al ruim 20 jaar voorloper in hoornvlieszorg
Persoonlijke tijd en aandacht van ons betrokken team
Maak een afspraak