Behandelingen

Abrasio

Neem contact op

Abrasio is de behandeling die Melles Hoornvlies Kliniek inzet bij hoornvlieserosie. Een hoornvlieserosie is een zeer pijnlijke oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies. Het leidt doorgaans tot tranenvloed, lichtschuwheid, knijpreflex en een corpus alienum gevoel (het gevoel alsof er ‘iets’ in het oog zit). Als de beschadiging groter is, kan tevens het gezichtsvermogen verminderd zijn.

 

In de meeste gevallen is een hoornvlieserosie goed te behandelen met oogzalf en een oogverband, of een bandagelens. Soms komt het voor dat de erosie terugkeert, dit kan zelfs maanden na de oorspronkelijke erosie gebeuren. In dat geval spreken we van een recidiverende erosie. Wanneer de hoornvlieserosie blijft terugkeren, zal een meer structurele en intensievere behandeling nodig zijn, zoals een abrasio.

 

De behandeling

Deze behandelingen vinden plaats in de operatiekamer. Kort voor een abrasio worden de ooglidrand, de huid rondom het oog en de wenkbrauw gedesinfecteerd met Betadine. Het oog wordt daarna plaatselijk verdoofd door middel van oogdruppels. Bij een abrasio wordt het epitheel van het hoornvlies verwijderd zodat er een glad wondoppervlak ontstaat waarop nieuwe epitheelcellen kunnen groeien en zich goed kunnen hechten.

 

Na de behandeling

Na de operatie krijgt u zalf in het oog en een doorzichtig oogkapje of bandagelens om het oog te beschermen. U kunt na de ingreep naar huis. Wij adviseren u om onder begeleiding te komen omdat het gezichtsvermogen na de behandeling tijdelijk verminderd kan zijn.

 

U kunt wat pijn ervaren en het is goed het even wat rustiger aan te doen. Gedurende een aantal dagen na de behandeling gebruikt u de door ons voorgeschreven oogdruppels om het oog goed te laten genezen en de kans op infectie te verkleinen.

Meer informatie over hoe wij u kunnen helpen met een behandeling op maat?

Plan vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten.

Maak een afspraak