15 september 2022 | Gerrit Melles ontvangt Champalimaud Vision Award 2022

 

Gerrit Melles heeft vandaag tijdens een ceremonie in Lissabon de prestigieuze António Champalimaud Vision Award 2022 gekregen. Hij deelt de prijs met Harvard-onderzoeker professor Claes Dohlman. Gerrit Melles wint de prijs voor zijn baanbrekende innovaties op het gebied van hoornvliestransplantaties, waaronder ‘endotheel keratoplastiek’. Zijn innovaties zorgen voor een beter en sneller visueel herstel en kennen een lager complicatierisico dan conventionele technieken. De nieuwe chirurgische technieken zijn ‘minder-invasief’ en alleen de door ziekte of trauma aangetaste lagen van het hoornvlies worden getransplanteerd.

“Op medisch gebied is er een zekere tendens om de natuur te willen beheersen. Bij NIIOS is het idee om de technische oplossing te zoeken in de richting die het lichaam aangeeft. Logischerwijs krijgen behandelingen hierdoor meer lange termijn waarde, want wat vandaag wetenschappelijk correct is, is dat morgen misschien niet meer, terwijl de regels van de natuur onveranderd blijven”, aldus Dr. Melles.

 

Over de António Champalimaud Vision Award

 

De António Champalimaud Vision Award werd in 2006 gelanceerd en wordt ondersteund door het programma “Vision 2020 – The Right to Sight” van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De prijs, ter waarde van 1 miljoen euro, is de grootste ter wereld op het gebied van oogheelkunde en wordt gezien als de “Nobelprijs voor zicht”. In oneven jaren wordt de prijs uitgereikt aan ontwikkelingen op het gebied van preventie en bestrijding van blind- en slechtziendheid in ontwikkelingslanden. In de even jaren gaat de prijs naar verregaand wetenschappelijk onderzoek op het gebied van zicht. De jury van de Award bestaat uit internationale wetenschappers en prominenten die betrokken zijn bij de bestrijding van problemen in ontwikkelingslanden.

 

Klik hier voor het Champalimaud persbericht